I Viborg Kommune stiger kravene til de lediges aktivitetsniveau såvel som jobcenterets støtte til de ledige proportionalt med ledighedsperioden.
Indsatsen fra 26 uger og frem baserer sig på regelmæssige samtaler, som bygger oven på den ”hjælp til selvhjælp”, der er givet tidligere i ledighedsforløbet.
For unge under 30 år er der samtaler hver 4. uge – og for ældre ledige i risiko for langtidsledighed er der – efter behov og relevans - også hyppigere samtaler end lovens minimum.
Endvidere indgår ”aktive tilbud” efter LAB ligeledes efter behov og relevans.
Baggrunden for den mere intensive indsats overfor de under 30-årige er en vurdering af, at arbejdsidentiteten og motivationen for at søge arbejde ofte ikke er så stærk hos unge.
Fokus i Viborg er altid på den lediges hurtigste vej til selvforsørgelse – herunder at borgeren søger bredt og opererer med såvel en plan A, som en plan B og C for opnåelse af job.
Som redskab hertil anvendes i vid udstrækning uddannelse og opkvalificering såvel som virksomhedspraktik. I videst muligt omfang inden for mangelområder.
De ledige i målgruppen inviteres regelmæssigt til møder, hvor uddannelsesinstitutioner, virksomheder, A-kasser og jobcenteret i samarbejde tilbyder særligt tilrettelagte AMU-forløb (op til 12 uger med indlagt praktik) – primært inden for mangelområder. Som eksempel kan nævnes Industritekniker og VVS-energispecialist, bygge- og anlægsområdet, IT og CNC.
Rekrutteringen hertil sker i samarbejde med A-kasserne, og borgerne indkaldes til informationsmøder med mødepligt.
Til målgruppen råder jobcenteret endvidere over en særlig jobklub (LAB § 32, 1, 2), som faciliteres af kommunens egen udførerenhed. Indsatsen her har fokus på hjælp til selvhjælp og afklaring af erhvervs- eller uddannelsesønsker. Tilbuddet kombineres som hovedregel med virksomhedspraktik (LAB § 42).